De Samsung test voor mobiele websites

Dated zaterdag 11 januari 2014

De Samsung test voor mobiele websites

Apple heeft de markt voor smaptphones opengebroken met de iPhone. het is echter Samsung die de markt nu domineert met de Samsung Galaxy reeks. En nu meer en meer mensen op het internet surfen met hun smartphone, wordt het tijd voor de smartphone test voor uw website.

Waarom Samsung; en niet smartphones of Android telefoons?

Met de komst en het succes van de Galaxy telefoons heeft Samsung een eigen eco-systeem gemaakt. Met een hoop verschillende specificaties die er voor mobiele websites wel toe doen, zoals snelheid en schermresoluties, is enkel kijken naar Android te beperkt. Aan de andere kant is een mobiele website geschikt maken voor alle type smartphones weer geen haalbare zaak. Dus sinds de martk wordt gedomineerd door Samsung, lijkt dat de beste eerste benchmark waar we onze mobiele websites voor kunnen gaan testen.

Android: een verdeelde markt

Alhoewel Samsung af en toe een Android update levert voor hun belangrijkste telefoons, blijven de meeste telefoons steken op de Android versie die geinstalleerd stond toen de telefoon werd gekocht. Met nieuwe versies van Android en betere versies van de Samsung Galaxy elk jaar, komen de veel gebruikte versies van Android steeds verder uit één te liggen. In 2013 was dit de verdeling van relevante Android versies:

  • Ouder dan 2.3:   1.6%

  • Android 2.3:   24.1%

  • Android 4.0:   18.6%

  • Android 4.1:   37.4%

  • Android 4.2:   12.9%

  • Android 4.3:   4.2%

  • Android 4.4:   1.1%

Android 2.3 is het zorgenkindje in deze reeks. De standaard browser van Android (die door bijna elke Samsung gebruiker wordt gebruikt) was bij 2.3 al redelijk klaar voor alle HTML 5 en CSS 3 truukjes die je bij veel mobiele websites ziet. De javascript engine vormde echter wel een probleem: deze was eigenlijk te langzaam.

Sinds Android 2.3 nog steeds zo populair is, doe je er verstandig aan javascript en jQuery tot een minumum te beperken. Als je toch javascript gebruikt, vertrouw dan op bestaande implemtenaties en frameworks die speciaal voor mobiel zijn. Kijk ook of je een oudere Samsung telefoon kan vinden (b.v. de Samsung Galaxy II) om op te testen of je website hier ook behoorlijk op presteerd.

Scherm resoluties

Samsung was de eerste die met een phablet kwam (een mix tussen een smartphone en een tablet). Hierdoor komen de telefoons van Samsung in alle vormen en maten (letterlijk). De grootste telefoon van Samsung op het moment is de Galaxy Note met een resolutie van 800 bij 1280. De kleinste telefoons zijn de eerste van de Galaxy Series (1, 2 and 3) met een resolutie van 480 bij 800. Als je voor alle smartphones wil ontwerpen, hou er dan rekening mee dat er ook telefoons zijn met een resolutie van 320 bij 200, zoals de Blackberry Curve.

Al deze verschillende resoluties vormen twee problemen. Ten eerste de lay-out. Een website ontwerpen en testen op je eigen telefoon voldoet niet. Andere telefoons kunnen twee keer zo groot of klein zijn. Je moet een mobiele website ontwerpen die meeschaalt met de schermgrootte. In de praktijk is het het makkelij  kst om de breedte van de oude Galaxies (480 pixels) te nemen. Hiermee voldoe je voor 90% van de telefoons.

Het tweede probleem is de detectie van mobieltjes. Veel scripts detecteren mobieltjes op basis van de schermgrootte. Nu telefoons echter groter worden, en tablets kleiner, gaat dit niet meer op. Er zal meer moeten worden vertrouwd op de user agens strings.

De basis elementen van mobiele websites niet te vergeten

Alhoewel de complete collectie van Samsung telefoons een hoop verschillen kennen, is er ook een overeenkomst: het zijn allemaal smartphones. Dit betekend dat de basisregels voor het ontwerpen van mobiele websites ook hier gelden:

  • Ontwerp je website opnieuw voor mobiel. Het bestaande ontwerp terug schalen naar zo'n klein scherm gaat niet werken. Je moet het ontwerp herzien.

  • Mobieltjes gebruiken je vingers voor navigatie: dat betekend geen kleine knoppen, geen lijstjes met links en geen hovers.

  • Meeste telefoons gebruiken 3G, dus kleine pagina's zijn essentieel. Gebruik kleine afbeeldingen en gebruik helemaal geen afbeeldingen in het ontwerp zelf.

  • Surgen op een telefoon is nu eenmaal niet zo eenvoudig als op je computer: hou de teksten kort en een minimum aantal velden in formulieren.

Op zoek naar de direct werkende oplossing?

Klinkt het maken van een mobiele website vanuit niet als te veel moeite? Probeer dan onze mobiele website tool. Deze tool helpt je met het maken, online zetten en onderhouden van je mobiele website. Zo kan jij je concreten op de boodschap die je wil vertellen met de mobiele website, dan zorgen wij dat deze op elke telefoon correct terecht komt.

terugvorigeoverzichtvolgende