tablets, mobiel of desktop?

Dated woensdag 9 november 2011

tablets, mobiel of desktop?

Dat dekstop websites niet goed draaien op een smartphone is iedereen over uit. Het scherm is te klein, het gebruik van invoer velden onhandig en technisch is er minder mogelijk (b.v. Flash). Hoe zit dit echter bij tablets? Rekenen we die tot mobiel of tot desktop (waar ook laptops onder vallen).

Tablet als mobiel

Een tablet draait over het algemeen op hetzelfde OS als mobieltjes. Dit betekend dat dezelfde technische beperkingen gelden. Zo zijn Flash en Java eigenlijk niet mogelijk als je alle tablets wil bereiken. Daarnaast heeft een tablet, net als mobieltjes, ook touchscreen bediening. Kleine knopjes en hover menu's maken de navigatie op een tablet dan ook onmogelijk.

De meeste tablets beschikken ook over een 3G verbinding. Een website klein en simpel houden betekent dat deze snel genoeg kan worden geladen. MInder dan 15% bezoekt internet op zijn tablet via 3G, de overigen via WiFi. Het kan dus een overweging zijn niet te veel te snijden in de grootte van de website.

Tablet als desktop

De schermgrote van een tablet komt dichter in de buurt van een laptop of pc dan van een mobiel. Hierdoor is een mobile website vaak een te ver versimpelde weergave van de website. Het volledige scherm wordt in beslag genomen door enkel het menu. Dit betekend meer klikken voor je bij de juiste pagina bent, terwijl de gehele navigatie in één keer op het scherm had gepast.

Daarnaast wordt vaak veel informatie en functionaliteit weggelaten bij een mobile website. Omdat het niet goed weer te geven is of een formulier te complex is om via je mobiel in te voeren. Sommige van deze onderdelen zouden echter prima op een tablet kunnen worden weergegeven.

De keuze

Dus wat toon je op een tablet: de mobiele versie of de desktop versie? Een versie speciaal voor tablets zou natuurlijk ideaal zijn. Voor ieder voor wie dat een brug te ver is, hangt het af van de huidige desktop site. Bevat deze technieken die niet zullen worden verwerkt? Wordt er gebruik gemaakt van hoover menu's? Met andere woorden: is alle informatie toegankelijk via een tablet? In dat geval is het waarschijnlijk beter te kiezen voor de desktop variant. Is de desktop versie voor een tablet echter techisch niet geschikt, ben je beter af met de mobiele weergave, Beter alle informatie op te simpele manier weergegeven, dan goed gepresenteerde informatie die niet kan worden opgevraagd.

   submit to reddit     

maak je eigen mobiele webiste online

Wist je dat naast het schrijven van blogs ook een tool aanbieden om eenvoudig mobiele websites online te maken?

Probeer het nu: ontwerpen je eigen mobiele website

Mobile 24/7 is een online platform van Content Power