HTML 5: de 6 belangrijkste trends

Dated donderdag 8 december 2011

HTML 5: de 6 belangrijkste trends

HTML 5 opent een wereld van mogelijkheden voor ontwerpers. Zo veel, dat velen niet weten waar te beginnen met innoveren. Laat staan dat de gemiddelde gebruiker weet wat hij volgend jaar bij websites kan verwachten. De belangrijkste 6 trends op een rij:

Mobile first

HTML5 maakt het mogelijk mobile websites te maken die zich net zo gedragen als app uit de app stores. HTML5 mobile websites zijn echter te gebruiken op elk platform en aanzienlijk goedkoper. Deze ontwikkeling, in combinatie met de snelle opkomst van smartphones en tablets, heeft bij steeds meer bedrijven tot een mobile first strategie geleid. Mobile first houdt in dat er eerst ontwikkeld wordt voor het mobiele web. Pas daarna komen apps en de reguliere website aan bod.

Spelontwikkelaars nemen het voortouw

De mogelijkheden van HTML 5 zijn ook de spelontwikkelaars niet ontgaan. HTML 5 biedt aan spelontwikkelaars 3 grote voordelen:

Rovio (Angry Birds) heeft laten zien hoe lucratief de app games markt is. Vandaar dat de ontwikkelaars van spellen de eerste zullen zijn die de volledige potentie van HTML 5 gebruiken.

Responsive design

Website geschikt moeten worden gemaakt voor vele formaten schermen. Smartphones, tablets en pc hebben elk hun schermgroottes. Om niet voor elk scherm een nieuwe ontwerp te hoeven maken komt responsive desgin om de hoek kijken. Responsive dessign houdt in dat het ontwerp zich aanpast aan de grootte en verhouding van het scherm. Passen de knoppen niet naast elkaar in het menu? Dan verschijnen er automatisch 2 rijen.

Toegang tot de telefoon

Het grootste voordeel dat apps nog boven webapps hebben is de toegang tot de telefoonspecifieke functies. Denk hierbij aan de camera, de contactenlijst of de GPS locatie. Steeds meer van deze functionaliteiten worden ook beschikbaar gemaakt binnen de browsers. Mozilla (Firefox) is zelfs bezig een smartphone systeem op te zaten waar alles binnen de browser draait.

Gegevens offline

Webapps werken uitstekend, tot je geen toegang meer hebt tot internet. Dan blijft er niets dan een foutmelding over. Gelukkig leveren browsers ook hier steeds meer ondersteuning. Mobiele websites kunnen steeds meer gegevens bewaren op de telefoon zelf, zodat de mobiele websites en webapps ook offline beschikbaar blijven. Een bijkomend voordeel is dat websites hier ook sneller van worden.

Ontwikkelplatformen

Een belangrijk onderdeel van de populariteit van een platform, zoals HTML 5, is afhankelijk van hoe eenvoudig het is om er daadwerkelijk iets in te bouwen. Gelukkig komen er voor HTML 5 steeds meer tools die het ontwikkelen van een mobiele website tot kinderspel maken. Als voorbeeld kunnen wij natuurlijk niet onze eigen wizard buiten beschouwing laten.

Bron: ReadWriteWeb

   submit to reddit     

maak je eigen mobiele webiste online

Wist je dat naast het schrijven van blogs ook een tool aanbieden om eenvoudig mobiele websites online te maken?

Probeer het nu: ontwerpen je eigen mobiele website

Mobile 24/7 is een online platform van Content Power