Webapps nemen mobile, Facebook en Windows over

Dated donderdag 8 december 2011

Webapps nemen mobile, Facebook en Windows over

HTML5 lijkt alle verdeeldheid over de te gebruiken technieken te deon verstommen. In het verleden zette elke partij zijn eigen techniek in voor bepalde functionaliteit. Zo hadden we Adobe versus Silverlight en nu iOS versus Android. Langzaam lijkt de bescherming van het eigen kamp over te gaan in een unanieme omarming van HTML 5.

Mobile websites en webapps

Steve Jobs had in eerste instantie de iPhone volledig willen voorzien van webapps. De ondersteuning van een eigen platform zou te complex zijn. Dat de keuze alsnog gemaakt is voor een eigen platform heeft Apple geen windeieren gelegd.

Het grootste succes lijkt echter geweest te zijn. Steeds meer bedrijven kiezen voor webapps op basis van HTML 5. De controle is groter, het vereist maar één versie voor alle platformen en de toeslag in de app store wordt ontweken. Op het gebied van mobile lijkt HTML 5 de winnaar te zijn.

Facebook

Facebook kwam relatief laat met ondersteuning voor smartphones en tablets. De reden was dat Facebook meer dan alleen een app neer wou zetten. Facebook wou een eigen mobiel platform neer zetten, gebaseerd op HTML 5. Facebook ziet zichzelf als leider van het mobiele web. Of dit ook daadwerkelijk waarheid wordt zal de tijd leren. Wel is de winst wederom voor de webapp, die ook op het grootste sociale netwerk voet aan de grond heeft gekregen.

Windows

Windows slaat met Windows 8 een geheel nieuwe weg in. Het hele besturingssyteem is gericht op mobile. De desktop is vervangen door een overzicht van tiles, zoals ook als eerder te zien was op Windows Mobile. Alhoewel Windows een reeks aan verschillende talen onderstuend voor het ontwikkelen van de apps, is de eigen ontwikkeltaal van WIndows 8 HTML 5. Zelfs het vertrouwde bastillion van elke pc is over. Ook Windows moet geloven aan de webapps.

   submit to reddit     

maak je eigen mobiele webiste online

Wist je dat naast het schrijven van blogs ook een tool aanbieden om eenvoudig mobiele websites online te maken?

Probeer het nu: ontwerpen je eigen mobiele website

Mobile 24/7 is een online platform van Content Power