Wat is SEO? Een uitleg voor leken

Dated vrijdag 23 december 2011

Wat is SEO? Een uitleg voor leken

SEO (search engine optimalisatie) komt eigenlijk neer op hoger scoren in Google. In de perceptie van de meeste website eigenaren is een website wel of niet geoptimaliseerd voor Google. Helaas is de werkelijkheid wat ingewikkelder.

Nummer 1 in Google

Weet u bijvoorbeeld wie er nummer één staat op Google? U kunt een gok doen, maar zeker weten doet u het niet. Dat komt omdat er niemand op nummer één staat in Google. Je kan hooguit boven aan staan bij een bepaald zoekwoord. Zo staat op het moment van schrijven www.dressesonly.nl bovenaan bij de zoekopdracht "jurk kopen" en www.huiswerkweb.nl op nummer één bij de zoekopdracht "huiswerk". Er is dus geen nummer één in Google, enkel een nummer één per zoekopdracht.

Google waarmee u zoekt is de Google waarvoor u optimaliseert

Waarschijnlijk gebruikt u Google op een dagelijkse basis. U typt een bepaalde zoekopdracht in en heeft een bepaalde verwachting van wat voor resultaten u te zien krijgt. Als u zoekt op "bankstel kopen" verwacht u sites waarop u bankstellen kunt kopen. Dus voor u bepaalt op welke zoekwoorden u hoog wilt komen, bedenk eerst eens hoe deze relateren t.o.v. uw website. Gaat de website ook daadwerkelijk over deze onderwerpen?

Alles draait om de inhoud

De derde misconceptie die er leeft is dat de optimalisatie voor Google een eenmalig project is. Een project dat kan worden uitbesteed. Natuurlijk zijn er vele technische punten aan de website die verbetert kunnen worden. Het is ook zeker een goed idee uw websitebouwer hier naar te laten kijken.

Besef wel dat dit het begin van het proces is, niet het einde. Zoals in het vorige hoofdstuk al aan bod kwam, geeft Google alleen de websites terug die ook daadwerkelijk over dat onderwerp gaan. Wilt u dus hoog gevonden op bepaalde zoekwoorden zult u hier op de website ook daadwerkelijke teksten over staan. Een begin is om alle pagina's door te lopen en te kijken of ze over de onderwerpen gaan die voor u belangrijk zijn om op te scoren. Daarnaast is het enorm waardevol ook regelmatig nieuwsartikelen en blogartikelen over de onderwerpen te plaatsen.

Stilstand is achteruitgang

Uitgaand van vorige tips kunt u relatief snel hoger scoren in Google. Als u in een niet te competatieve markt zit kunt u zelfs binnen korte tijd een top 5 positie bemachtigen. Een top 5 positie betekend meestal een enorme boost in verkeer naar uw website. Dat is het goede nieuws.

Na het goede nieuws volgt echter meestal het slechte nieuws. Als u het kunt, kunnen uw concurenten het ook. En er zijn maar 5 plekken in de top 5 op het door u uitgezochte zoekwoord. Op het moment dat u dus stopt met tijd investeren in SEO, en u concurent doet het wel, verliest u uw plek aan de concurent. SEO is dus een continu strijd, die continu tijd vraagt. Maar indien goed uitgevoerd, zeker de tijd en moeite waard!

   submit to reddit     

maak je eigen mobiele webiste online

Wist je dat naast het schrijven van blogs ook een tool aanbieden om eenvoudig mobiele websites online te maken?

Probeer het nu: ontwerpen je eigen mobiele website

Mobile 24/7 is een online platform van Content Power