Is HTML 5 het einde van de weblog?

Dated maandag 2 januari 2012

Is HTML 5 het einde van de weblog?

De weblog heeft voor een doorbraak gezorgt op het internet. Met de komst van de weblog was het ineens voor iedereen mogelijk zijn bijdrage te leveren aan de inhoud van het internet. Dit heeft internet veranderd van een bedrijfsnetwerk naar een consumentennetwerk.

Vormgeving aan de inhoud

Zoals de weblog het bijdragen aan de inhoud voor iedereen toegangkelijk heeft gemaakt, zal HTML 5 dat doen voor de vormgeving. Op dit moment zijn alle weblogs in hetzelfde formaat geperst. De onderscheidt is enkel op de inhoud. Zoals kranten al bijna een eeuw geleden hebben ontdekt, is het onderscheidt op inhoud niet genoeg. De vormgeving bepaald ook hoe prettig het is de informatie tot je te nemen. Daarnaast heeft vormgeving ook een onderscheidend vermogen.

Met HTML 5 komt vormgeving naar de huiskamer

HTML 5 is een enorme uitbreiding op HTML 4. Omdat onder de noemer HTML 5 ook CSS 3 valt kunnen we gerust spreken van een vormgevingsrevolutie. Effecten, afbeeldingen en video zijn nu kinderlijk eenvoudig toe te passen op elke website. Dit betekend dat ook met een beperkte kennis van computers, eindgebruikers hun websites of blogs vorm kunnen gaan geven.

Dit betekend mogelijk het einde van het blogformaat. Het is immers niet meer nodig om alle informatie op dezelfde wijze te presenteren. Dit komt de diversiteit van de vormgeving op internet enkel ten goede. Net als bij de inhoud van het internet met weblogs is gebeurd, hoeft dit niet te gelden voor de kwaliteit. Wie echter goed zoekt zal steeds meer pareltjes vinden.

terugvorigeoverzichtvolgende