7 dingen die je moet weten over HTML 5

Dated maandag 2 september 2013

Tags: mobiele website

7 dingen die je moet weten over HTML 5

HTML 5 is voor velen nog steeds een ongrijpbaar begrip. Vandaar deze lijst van 7 dingen over HTML 5 die handig zijn om te weten.

Op alle platformen

De opzet van HTML 5 is een omgeving te creëren welke werkt op alle platformen. PC's, laptops, tablets en smartphones van alle merken. Dit maakt HTML 5 bij uitstek geschikt als je een doelgroep wilt bereiken via diverse kanalen.

HTML 5 is niet overal even snel

De specificaties van HTML 5 beschrijven hoe iets moet worden afgehandeld of worden getoond. Er wordt niets vermeld over hoe snel dit moet gebeuren. Dit betekend dat  alhoewel de techniek op alle platformen werkt, de gebruikerservaring niet overal gelijk is. Hierdoor blijft het essentieel nieuwe ontwikkelingen zo breed mogelijk te testen.

Het is een alternatief voor Flash

Als het ging om gelikte en interactieve content te bieden op websites van Flash tot kort geleden een van de weinige opties. HTML 5 biedt hiervoor nu een waardig alternatief. Zelfs Adobe, het bedrijf achter Flash, heeft aangegeven zich op HTML 5 te willen richten in plaats van op Flash.

Audio blijft lastig

Alhoewel HTML 5 zich op bijna alle fronten kan meten met Flash, blijft geluid een lastig probleem. Zo is het op dit moment nog niet mogelijk meerdere geluiden teglijk af te spelen. Dit is voornamelijk een probleem voor spellen. Gelukkig zijn er al wel diverse oplossing op het internet te vinden, gebruik makend van html en javascript, om dit probleem te omzeilen.

HTML 5 is nog steeds in ontwikkeling

Er zijn specificaties voor HTML 5 waar brwosermakers zich op kunnen baseren. Deze specificaties worden door W3, de organisatie verantwoordelijk voor het standarizeren van HTML 5, levende specificaties genoemd. Dit betekend dat er de komende jaren nog het een en ander aan toegevoegd en gewijzigd kan worden.

HTML 5 is niet overal exact hetzelfde

De levende specificaties zorgen er voor dat de implementaties niet in alle browsers gelijk zijn. Het inbouwen van nieuwe functionaliteiten is een verkoopargument voor de verschillende partijen achter de browsers. Dit betekend dat nieuwe features in HTML 5 al in de browsers worden verwerkt, nog voor deze volledig zijn uitgespecificeerd. Als een gevolg hiervan zijn de implementaties niet op alle browsers en platformen gelijk.

Er is geen leidende App store

HTML 5 is een specificatie, gaan platform. Er is ook niet één partij verantwoordelijk voor de uitvoering ervan. Dit betekend dat er niet, zoals bij iPhone en Android, een enkele App Store is waar je nieuwe apps kan halen. Er zijn inmiddels waarschijnlijk al meer dan 100 redelijk grote App Stores waar HTML 5 app kunnen worden gedownload. De grootste HTML 5 app store is op dit moment die van Google Chrome.

   submit to reddit     

maak je eigen mobiele webiste online

Wist je dat naast het schrijven van blogs ook een tool aanbieden om eenvoudig mobiele websites online te maken?

Probeer het nu: ontwerpen je eigen mobiele website

Mobile 24/7 is een online platform van Content Power