Voorbeelden van succesvolle QR campagnes

Dated zaterdag 11 januari 2014

Tags: mobile

Voorbeelden van succesvolle QR campagnes

QR codes, je bent er helemaal weg van of je ziet er niets in. Ze zijn keer op keer dood verklaard door experts, maar lijken meer levens te hebben dan een kat. Als experts aangeven dat de QR code dood is, waarom wordt deze dan nog steeds gebruikt en aanbevolen? Omdat de belangrijkste reden dat de QR code vaak faalt niet ligt aan de techniek, maar aan het gebruik er van. Hier zijn vier voorbeelden van waarbij QR codes succesvol zijn ingezet:

1. Verizon verkoopt 2 x zo veel smartphones

Verizon gebruikte QR codes in de winkels om een campagne te promoten waarbij je een smartphone kon winnen. Nadat je de QR code had gescanned werd gevraagd om een advertentie te delen op Facebook. Als één van je vrienden daarna een smartphone kocht, kreeg jij er één gratis.

De campagne duurde één week, waarin Verizon $ 35.000 meer verdiende aan de verkoop van de telefoons. Als je bedenkt dat de gehele campagne slechts $ 1.000 had gekost, is dit duidelijke een succes te noemen.

2. Lego kopen op MyToy.de

De duitse webwinkel MyToy.de bouwde een QR code van lego om de website te promoten. Als je de QR code scande kwam je op een pagina waarop je de lego die gebruikt was voor de QR code kopen. De enige echte grote misser in de campagne was dat de betreffende pagina niet geoptimaliseerd was voor mobiel. Dit deed echter niet af aan het succes van de campagne. Gedurende de campagne kwam 49% van de bezoekers van de website via de QR code en steeg de verkoop van de betreffende lego stukken met 100%.

3. Op de millieuvriendelijke toer met Heinz

Afgelopen jaar had Heinz op alle ketchup flessen die geserveerd werden in Amerikaanse restaurants (waar ander) een QR code geplaatst. De QR code was een onderdeel van een campagne om de nieuwe milleuvriendelijke fles van Heinz te promoten. Als je de QR code had gescanned kwam je op een uiz terecht met milleu gerelateerde vragen waarin je prijzen kon winnen.

Gedurende de tijd dat de campagne liep zag heeft Heinz meer dan een miljoen bezoekers op de quiz gehad via de QR code.

4. Getting just a little bit more out of the Homefront game

Een stukje terug, in 2011, gebruikte de spelontwikkelaar THQ QR codes in het spel Homefront. Door deze QR codes vanaf je beeldscherm te scannen kon je extra downloads en wallpapers bemachtigen. Gedurende de eerste twee dagen na de release van het spel waren via de QR codes al 30.000 wallpapers en 18.000 video's opgehaald.

Conclusie

Als je QR codes succesvol wil gebruiken moet je de volgende elementen in de gaten houden:

  1. Geef iets weg (zoals Homefront) of zorg dat er iets te winnen is (zoals bij Verizon en Heinz)
  2. Locatie: toon de QR code op een plek waar mensen aan het wachten zijn en de tijd hebben de QR code rustig te bekijken en scannen. Voorbeelden zijn het wachten in de winkel (Verizon) en het wachten in een restaurant (Heinz)
  3. Zorg voor een directe link tussen de QR code en de pagina waar je uitkomt. Na het scannen dien je direct op de quiz f campagne pagina te komen, nooit op de homepage. Als je een webwinkel promoot, koppel de QR code dan liever aan een product (zoals bij MyToy.de) dan een de startpagina van de gehele collectie.
terugvorigeoverzichtvolgende