Mobiele sites (webapps) winnen het van apps

Dated woensdag 28 september 2011

Mobiele sites (webapps) winnen het van apps

Een nieuw mobiel platform gaat zich geheel richten op mobile websites. Volgens onder andere Intel en Samsung is de toekomst aan HTML 5, en niet aan apps.

De mobiele Linux-variant MeeGo delft het onderspit. Het wordt vervangen door een nieuw te bouwen Linux-platform dat geheel op html5 is gebaseerd. De organisatie achter MeeGo kondigt een samenwerking aan met de Linux Foundation en enkele ict-bedrijven waaronder Samsung en Intel. Die partijen gaan onder de naam Tizen een geheel nieuw besturingssysteem maken, op basis van Linux maar dan geheel draaiend om html5. "We geloven dat de toekomst behoort aan html5-applicaties, naast een relatief klein percentage aan apps."

Heil zoeken

MeeGo stapt daarom over op html5, maar in wezen betekent het project het schrappen van die mobiele Linux-variant. "Overgaan naar html5 betekent niet slechts het plakken van een web-runtime bovenop een bestaande Linux-distributie. Zelfs niet een die gericht is op mobiel, zoals MeeGo was." De eerste release van het geheel nieuwe platform moet begin 2012 uitkomen. De eerste apparaten zijn dan halverwege het komende jaar te verwachten.

Het hiermee ten grave gedragen MeeGoo is ooit ontstaan uit de samenvoeging van het door Intel ontwikkelde Moblin en het door Nokia gemaakte Maemo. Beide bedrijven zochten hun heil in een samenwerking voor een Linux-variant voor smartphones, tablets en netbooks. Nokia heeft MeeGo onlangs laten vallen, het stapt over op Windows Phone van Microsoft. Intel verklaarde toen dat dit niet het einde was van MeeGo en ronselde nog nieuwe partners voor dat platform.

Het nu opdoemende Tizen-project omvat ook het nooit groot geworden Linux Mobile (LiMo) van de LiMo Foundation, die al is opgegaan in de meer algemeen gerichte Linux Foundation. MeeGo-vaandeldrager Intel meldt deze samenwerking zelf niet in een persbericht, maar houdt het bij een blogpost.

Bron: Webwereld
terugvorigeoverzichtvolgende