Dated zondag 29 september 2013
Je hebt waarschijnlijk een redelijk beeld hoe veel nieuwe abonnees er wekelijks bij komen voor je nieuwsbrief of hoe veel producten er worden verkocht via je webwinkel. Als er statistieken worden bijgehouden, bijvoorbeeld met Google Analytics, heb je ook een redelijk beeld hoe veel bezoekers naar je website of webwinkel komen. Waarschijnlijk wordt uiteindelijk slechts een paar procent van je bezoekers uiteindelijk abonnee of klant. Dit percentage is het conversiepercentage.
Veel website of webwinkeleigenaren richten zich volledig op het aantrekken van meer bezoekers. Bijvoorbeeld door Adwords of door een SEO expert aan te trekken. Uiteindelijk wordt een deel van de bezoekers klant en levert dit dus geld op. Maar is dit echt de meest effectieve manier?
Stel: er komen elke maand 1000 bezoekers naar uw webwinkel. Het conversiepercentage is 1%. Dit betekend dat er per maand 10 klanten bij komen. U kunt nu het aantal bezoekers proberen te verhogen naar 1500. Dit levert u uiteindelijk 5 nieuwe klanten op. Maar kost waarschijnlijk ook veel geld en tijd. Door de website goed te analyseren en te kijken naar verbeterpunten kunt u het conversiepercentage verhogen naar 2%. Dit levert u direct 10 extra klanten op.
De reden dat bezoekers afhaken van de website kunnen legio zijn:
Vaak zijn de problemen ook afhankelijk van de manier waarop de bezoeker de website bezoekt:
Het conversie percentage, dus het percentage van de bezoekers dat doorgaat naar de volgende stap, verschilt van stap tot stap. De reden dat bezoekers afhaken kan ook varieëren van stap tot stap. Dit kan het optimaliseren van het conversie percentage lastig maken.
Conversion Analytics bied een eenvoudige oplossing voor het meten van het conversie percentage voor elke stap van het proces op de website. Dit kan een eenvoudig proces zijn:
Ingewikkeldere online processen, zoals het hele proces van het uitzoeken van een product tot het online afronden van de bestellen worden ook ondersteund. Voor elke stap wordt getoond welke aantallen en percentages door gaan naar de volgende stap.
Dat Conversion Analytics de mogelijkheid biedt om conversie percentages inzichtelijk maken is een goede start. Maar uiteindelijk ben je er op uit deze cijfers te verbeteren. Ook hier helpt Conversion Analytics je op weg. Zodra voldoende informatie binnen is worden de gegevens van bezoekers in elke stap met elkaar vergeleken. Zo kunnen de volgende probleempunten automatisch worden gevonden:
Conversion Analytics selecteerd automatisch de stappen die het meest waard zijn om aan te passen. Bij deze stappen worden ook de meest opvallende verschillen getoond. Zo heb je binnen een week al een kant en klare to do list met aanbevelingspunten voor je website of webwinkel.
Klaar om te bginnen met het verbeteren van je website?
Maak dan nu een account aan op Conversion Analytics.