Checklist voor het maken van een eigen website

Dated maandag 9 september 2013

Tags: marketing, website

Checklist voor het maken van een eigen website

Het is tegenwoordig erg eenvoudig om binnen enkele minuten je eigen website te maken. Echter, door deze eenvoud worden juist de belangrijkste stappen snel vergeten. In dit weblog artikel geven we een checklist met punten waar je aandacht aan moet besteden, voordat je je eigen website gaat maken.

Je eigen website: de basis

Het allerbelangrijkste bij het maken van een eigen website is de vraag: wat is het doel van de website? En: wat maakt deze website onderscheidend van vergelijkbare websites? Deze vragen zijn essentieel als je via je eigen website een product of dienst probeert te verkopen. Maar ook als je een website maakt om de online aanwezigheid van je bedrijf te verzorgen moet je jezelf deze vragen stellen. Veel bedrijven 'schitteren' met websites die al jaren niet zijn bijgewerkt...

De volgende stap is om te bepalen voor wie je de website maakt. Dit hoeft niet persé één groep te zijn. Wel moet het zo zijn dat als je een website voor meerdere groepen bezoekers maakt, hij ook voor al die groepen even duidelijk, bruikbaar en zinvol moet zijn. Voorbeelden van groepen waar je aan kunt denken zijn:

Probeer de groepen zo concreet mogelijk te omschrijven. Een goed hulpmiddel hierbij is om een persoon uit elke groep te beschrijven (personificatie). Geef hem/haar een naam en een achtergrond verhaal. Op die manier gaat het beeld van de groep echt leven en kun je de vertaling naar je eigen website beter maken.

Vervolgens moet je bepalen wat er op de website komt. Hierbij komen de eerste twee aandachtspunten samen: de inhoud van de website is het middel om het doel over te brengen op de groep(en) voor wie je de website maakt.

Checklist basispunten

 1. [   ] Doel
 2. [   ] Onderscheidend vermogen
 3. [   ] Doelgroep(en) inclusief personificatie
 4. [   ] Inhoud per doel en doelgroep

Je eigen website: het plan

Als de basis op orde is, kun je beginnen aan het plan. Ook als je de bouw van je website uitbesteed of gebruik maakt van een website builder is het van belang dat je een goed plan op de plank hebt liggen. Omdat dit vaak wordt vergeten, lopen veel website trajecten uit op teleurstelling of frustratie omdat het allemaal veel meer werk lijkt en dus langer lijkt te duren. Een goed plan met bijbehorende planning kan dit voorkomen.

Het eerste deel van je plan bevat het uitwerken van de basispunten: maak tijd vrij om deze punten nogmaals goed uit te schrijven, deel ze met anderen en verwerk hun feedback. Vervolgens ga je de inhoud verder uitwerken: verdeel de inhoud op een logische manier over verschillende pagina's en schrijf de tekst per pagina uit. Denk hierbij aan de titel, de inleidende alinea en de rest van de tekst.

In het volgende deel van het plan maak je een planning voor de meer technische zaken die bij het maken van je website komen kijken: wat wordt de domeinnaam, door wie laat ik die registreren? Wie gaat de hosting van de website verzorgen? Ook het ontwerp, inclusief logo en kleurstelling moeten in dit deel van het plan worden bepaald.

Neem in je planning ook voldoende tijd op voor het testen, feedback vragen en verwerken van commentaar. Vooral dit onderdeel wordt vaak onderschat terwijl het soms het leeuwendeel van tijd om een website te maken kan behelzen.

Checklist het plan

 1. [   ] Planning uitwerken basispunten
 2. [   ] Planning indelen en schrijven pagina's
 3. [   ] Planning registreren domeinnaam en regelen hosting
 4. [   ] Planning maken ontwerp, logo en kleurstelling
 5. [   ] Planning testen, feedback en verwerken

Je eigen website: en dan...

Als je bovenstaande stappen hebt gevolgd, moet je op een gecontroleerde wijze in staat zijn om een nieuwe website te maken. Echter, het houdt hier niet bij op: wanneer je website online is, begint het eigenlijk pas echt. Denk hier ook goed over na voordat je aan een nieuwe website gaat beginnen.

Ten eerste de marketing: hoe ga je er voor zorgen dat de doelgroepen jouw website gaan vinden? Denk na over het inzetten van advertentiemogelijkheden zoals Google AdWords. Ook het laten plaatsen van links op andere websites naar jouw website is een goede manier om bezoekers naar je website te krijgen. Zorg ten slotte ook dat in al je uitingen (zowel online als offline) ook een link naar je website wordt opgenomen. Eventueel kun hierin al rekening houden met de verschillende doelgroepen zodat ze direct op 'hun' pagina uitkomen.

Om te controleren of er inderdaad bezoekers om je website komen, moet je ook nadenken over het inrichten van de website statistieken. Veel aanbieders ondersteunen dit standaard en anders zijn er voldoende middelen zoals Google Analytics om dit mee te realiseren. Het voordeel van de laatste is dat het je ook in staat stelt om conversie in kaart te brengen. Hiermee kun je zien of de bezoekers van je website ook daadwerkelijk doen wat jij wilt dat ze doen. (Bijvoorbeeld het doorlopen van een bestelformulier, of het bekijken van een productpagina.)

Tot slot moet je ook nadenken over het onderhoud van de website. Hoe vaak per maand / jaar ga je de inhoud controleren en bijwerken? Als je nieuwsitems, een agenda of een weblog op je website hebt opgenomen: hoe vaak ga je daar items in plaatsen? Zorg ook dat een je een plan hebt voor het maken van backups van de data op je website (eventueel in afstemming met je hosting provider).

Checklist nazorg

 1. [   ] Marketing plan
 2. [   ] Inrichten en meten statistieken
 3. [   ] Bepalen en meten conversiedoelen
 4. [   ] Backup plan
   submit to reddit     

maak je eigen mobiele webiste online

Wist je dat naast het schrijven van blogs ook een tool aanbieden om eenvoudig mobiele websites online te maken?

Probeer het nu: ontwerpen je eigen mobiele website

Mobile 24/7 is een online platform van Content Power