Moedig bezoekers aan met call to action knoppen

Dated zondag 15 januari 2012

Tags: gebruiksvriendelijkheid, ux, webdesign

Moedig bezoekers aan met call to action knoppen

Weblog artikelen en call to action

Een weblog is een ideale manier om informatie en je mening te delen met de bezoekers van je website. Daarnaast zijn goedgeschreven artikelen een sterke manier om je website hoog in Google te krijgen. Ook houd je je website ‘levendig’ door er geregeld nieuwe artikelen op te plaatsen. Dit is zowel leuk voor je bezoekers – en zal hen prikkelen om weer terug te komen – ook voor Google is activiteit op een website een belangrijke graadmeter.

Vaak wil je ook weblog artikelen inzetten om de doelen van je website te behalen, zoals het kopen van een product of het opvragen van informatie. Om hem tot zo’n actie aan te zetten worden zogenaamde ‘call to action’ knoppen gebruikt. Dit zijn opvallende knoppen met daarop een duidelijke tekst die de actie omschrijft. In dit artikel zetten we een aantal belangrijke aandachtspunten van een call to action knop op een rij. Tot slot geven we ook nog een extra tip om de call to action nóg duidelijker over te brengen.

Gebruik actieve taal waaruit de urgentie blijkt

Dit aandachtspunt bestaat uit twee delen: ten eerste moet de tekst de call to action knop actief geformuleerd zijn. Woorden als ‘ga’, ‘koop’ en ‘probeer’ zetten bezoekers aan tot het uitvoeren van deze acties. Daarnaast moet ook een zekere mate van urgentie worden aangegeven. Hierbij kun je denken aan zinnen als “Bestel nu en ontvang een gratis cadeau”, en “Dit aanbod loopt af op 31 oktober”.

 

Zet de knop op de juiste plaats met veel ruimte om de knop heen

Idealiter moet de call to action kop gecentreerd en hoog om de pagina staan – de bezoeker kan er dan niet omheen. Naast dat de positie belangrijk is, moet je er ook voor zorgen dat de knop niet opgaat in de rest van de pagina. Dit bereik je door genoeg ruimte om de knop heen vrij te houden. Bezoekers zullen automatisch hun ogen naar deze ‘afgezonderde’ knoppen laten gaan.

Zorg dat de knop visueel onderscheidend is

Om een call to action knop visueel onderscheidend te maken, moet je hem in ieder geval een afwijkende kleur geven, en bij voorkeur een felle kleur die geen onderdeel uitmaakt van het kleurenpalet van de rest van de website. Naast kleur kunnen een afwijkend of groter lettertype en duidelijke iconen, gerelateerd aan de betreffende actie, de knop onderscheiden. Natuurlijk helpt de grootte van de knop ook om hem op te laten vallen.

 

Tip: herinner de lezer van een artikel aan de call to action

Als je bovenstaande aandachtspunten hebt toegepast, zullen de call to action knoppen ongetwijfeld door bezoekers van je weblog worden opgemerkt. Maar hoe opvallend een knop ook is, de kracht neemt af hoe langer iemand er naar kijkt - bijvoorbeeld als hij het weblog artikel leest. Het werkt daarom goed om een lezer aan het eind van het artikel te herinneren aan deze knoppen door deze opnieuw in beeld te brengen. Hiervoor kun je eindeloos veel mogelijkheden bedenken, maar een goede en gebruikersvriendelijke manier is om de call to action knoppen onder in beeld nogmaals te tonen. Een voorbeeld hiervan zie je op deze pagina.

   submit to reddit     

maak je eigen mobiele webiste online

Wist je dat naast het schrijven van blogs ook een tool aanbieden om eenvoudig mobiele websites online te maken?

Probeer het nu: ontwerpen je eigen mobiele website

Mobile 24/7 is een online platform van Content Power