3 type lezers = 3 type manieren van navigeren

Dated maandag 9 december 2013

Niet iedereen leest nieuws of opiniestukken op dezelfde manier. De ene persoon leest rustig de hele NRC van begin tot einde uit, de ander leest 's ochtends alleen snel even de koppen in de Metro. Ook online leest ieder het nieuws en blogs op zijn eigen manier.

Er zijn 3 type lezers te onderscheiden, elk met zijn eigen manier van lezen en van navigeren.

De informatieverslinder

Altijd op zoek naar het laatste nieuws. Bekijkt per dag een ruim aantal keer nu.nl, is geabonneerd op meerdere RSS feeds en volgt nauwlettend zijn Twitter. Oud nieuws telt niet, nieuw nieuws kan niet snel genoeg komen.

De navigatie voor de informatieverslinder is eenvoudig. Het laatste nieuws staat altijd bovenaan, zodat deze gelijk ziet of er nog nieuwe berichten bij zijn gekomen:

Het laatste nieuws is gelijk zichtbaar

De bladereraar

De bladeraar neemt meer de tijd voor het lezen van nieuws. Het blijft dan meestal ook niet bij één bericht of blogartikel per keer. Eenmaal een website gevonden die hem leest hij artikel na artikel.

De navigatie voor de bladeraar bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste moet hij van het net gelezen artikel makkelijk naar het volgende artikel kunnen. Komt de bladeraar bij een artikel wat hem minder kan boeien moet hij eenvoudig terug kunnen naar de lijst om een nieuw startpunt te kiezen:

De pijlen naar links en rechts maken het mogelijk te bladeren door de artikelen. De knop met de streepjes geeft de volledige lijstweergave van het nieuws of de blogartikelen.

De zoeker

De zoeker is, zoals de naam al suggereert, op zoek naar informatie. Is er nieuws of zijn er artikelen over een bepaald onderwerp? De zoeker komt om een bepaalde taak uit te voeren, en doet dat het liefst zo efficiënt mogelijk. Is het zoeken op de site te moeilijk? De zoeker is dan zo weer terug bij Google, op zoek naar een andere website en/of artikel.

De navigatie voor de zoeker draait voornamelijk om het zoekformulier en de zoekresultaten. Als een zoekresultaat veel resultaten oplevert, moet er eenvoudig door gebladerd kunnen worden. De nadruk van de navigatie ligt dus voornamelijk op functionaliteit:

Het zoekformulier is beschikbaar op hetzelfde scherm als het nieuwsoverzicht. De genummerde knoppen geven de verschillende pagina's met resultaten weer.

Navigatie op mobile websites

De bovenstaande screenshots genomen van een mobile website van Mobile 24/7.

   submit to reddit     

maak je eigen mobiele webiste online

Wist je dat naast het schrijven van blogs ook een tool aanbieden om eenvoudig mobiele websites online te maken?

Probeer het nu: ontwerpen je eigen mobiele website

Mobile 24/7 is een online platform van Content Power