HTML 5: the artist formaly known as Flash

Dated maandag 24 oktober 2011

HTML 5: the artist formaly known as Flash

HTML 5 wordt steeds vaker genoemd als vervanger van Flash. En sinds tablets (waaronder de populaire iPad) geen flash spelen, wordt er ook door ontwikkelaars steeds vaker gekeken naar HTML 5. Traditioneel was Flash heer en meester op twee gebieden: online video en online spellen. Maar HTML 5 is inmiddels een geduchte concurent op beide vlakken.

Video

Al geruime tijd heeft HTML 5 een video tag, dus dat zal weinig als een verassing komen. Zo is de grootste videosite ter wereld: YouTube, al geruime tijd bezig met de overstap van Flash naar de HTML 5.

In combinatie met andere niewe features van HTML 5 kan je echter veel meer dan een video afspelen. Zie hier een voorbeeld van een video die je met een muisklik uiteen kan laten spatten:

 

Voorbeeld van video in HTML 5

Als het gaat om de mogelijkheden omtrent HTML 5, video en meer is op dit moment de grootste restrictie de creativiteit van de ontwikkelaars.

Spellen

Ook op het gebied van spellen beginnen ontwikkelaars de mogelijkheden van HTML 5 uit te proberen. Het resulteerd in net zulke verslavende  spellen. Neem als voorbeeld deze shooter, dit racespelletje of het aloude snake.

In de app store van Google Chrome is zijn ook steeds meer pure HTML 5 spellen te vinden. Neem bijvoorbeeld deze tankshooter.

Veel van deze spellen doen nu sumier en geknutseld aan. Op dat front heeft HTML 5 nog wel een inhaalslag te maken. Alhoewel de implementatie van de video tag hierboven al aangeeft dat HTML 5 qua grafische mogelijkheden niet achter hoeft te blijven bij Flash. Misschien is de grootste inhaalslag niet de techniek maar de personen. Wat zou er gebeuren als de creatieve genieen van de Flashspellen overstappen naar HTML 5? Tijd zal het leren...

   submit to reddit     

maak je eigen mobiele webiste online

Wist je dat naast het schrijven van blogs ook een tool aanbieden om eenvoudig mobiele websites online te maken?

Probeer het nu: ontwerpen je eigen mobiele website

Mobile 24/7 is een online platform van Content Power