Tablets: niet wat maar waar / geen techniek maar inhoud

Dated maandag 7 november 2011

Tablets: niet wat maar waar / geen techniek maar inhoud

Veel webontwikkelaars worstelen met de tablet. Wel of geen aparte versie van de website maken voor dit medium? In principe is het scherm groot genoeg voor en grote website, dus vak zal er geen energie in gestoken worden. Toch vragen steeds meer bedrijven zelf om een tablet versie van de website. Missen ontwikkelaars hier iets?

Tablets: niet wat, maar waar

Webontwikkelaars beantwoorden de vraag of er een tablet versie moet komen met het beantwoorden van de "wat" vraag. Wat is een tablet? Op basis van de specificaties, die tegenwoordig niet ver meer afleggen van een basislaptop, wordt een nieuwe website gemaakt. Ook deze zal dus niet ver afliggen van de desktop versie.

De vraag die webontwikkelaars eigenlijk zouden moeten vragen bij het ontwikkelen van een website voor tablets is de "waar" vraag. Waar wordt een tablet gebruikt? En waarvoor? Dit levert een hele reeks on softe requirements op die wel afwijken van een desktop website.

De tablet wordt gebruikt in de keuken (voor recepten), in bed (als boek) of onderweg (als navigatie of tegen de verveling). De nadruk ligt meer op fun dan op functie. De website moet de gebruiken pakken, uitnodigen. De website hoeft niet alle informatie van de desktopwebsite te presenteren, maar de informatie die het toont moet leuk en makkelijk te consumeren zijn.

Its personal

En daarbij ligt dan gelijk de bal weer teug bij de opdrachtgever. Omdat het ontwerpen van de nieuwe website minstens net zo veel te maken heeft met de inhoud als met de techniek zal de opdrachtgever hier eerst over moeten buigen. Welke informatie is echt essentieel? En hoe kan ik mijn bezoekers overtuigen?

Bij het herschikken en herschrijven van de inhoud moet ook worden gekeken naar een ander aspect van de tablet. Als je kjikt naar waar de tablet wordt gebruikt dan is dat voornamelijk in persoonlijke sfeer. Dit betekend ook dat de toon waarop de inhoud wordt gepresenteerd anders moet. De tablet geeft je een mogelijkheid je direct te richten tot de bezoeker. Dit mag dus persoonelijk, directer en informeler.

Wel of geen aparte versie

Dus: wel of geen aparte versie? Met de groeiende markt van tablets zal het zeker rendement opleveren. Mits deze opdracht niet puur bij de ontwikkelaar neer wordt gelegd. Het is zeker belangrijk om het geheel in een nieuw fris jasje te steken en rekening te houden met touchscreens en de snelhied van 3G.

Maar belangrijker nog is de inhoud. Maak tijd vrij om hier serieus over na te denken. Wat willen we vertellen, hoe vertellen we dit en hoe komt dit het best over? Als hier geen energie in kan worden gestoken bent u nog niet toe aan een tablet versie van de website.

   submit to reddit     

maak je eigen mobiele webiste online

Wist je dat naast het schrijven van blogs ook een tool aanbieden om eenvoudig mobiele websites online te maken?

Probeer het nu: ontwerpen je eigen mobiele website

Mobile 24/7 is een online platform van Content Power