Mobiele websites maken: terug naar de tijd van IE 6

Dated woensdag 4 januari 2012

Mobiele websites maken: terug naar de tijd van IE 6

De meeste webontwikkelaars kunnen zich nog herinneren hoe prettig website ontwikkelen was toen IE 6 nog populair was. IE 6 week af van praktisch elke standaard. Andere browsers deden in vergelijking beter, maar nog steeds teleurstellend. Het gevolg: de cross-browser stijlen van een website koste bijna evenveel tijd als het ontwikkelen er van. Helaas gaan we terug naar dat tijdperk met mobiel internet:

Een explosie aan browsers

Het voordeel van IE 6 was in ieder geval nog dat het een overweldigend marktaandeel had. Werd het te complex kon je in ieder geval alleen stijlen voor IE 6 en had je de 90% van de bezoekers tevreden.

De verhoudingen tussen de browsers op mobieltjes is echter meer verdeeld. Safari was hard op wel koploper te worden. De opkomst van Android heeft die opmars echter de kop in gedrukt. Met als gevolg een aparte browser voor elk groot systeem: iOS, Android, Blackberry OS, Windows Phone en Symbian. Neem daarnaast nog de populaire alternatieven, zoals Opera mini en het probleem is duidelijk.

HTML 5 een standaard?

Op zich zouden al deze browsers geen probleem moeten zijn, mits ze zich allemaal aan de standaarden houden. En daar wringt nu net de schoen. HTML 5 is niet echt een standaard. Het is een groeinde richtlijn. HTML 5 volgt meer de markt dan dat de markt de standaard volgt. Met als een gevolg dat elke browser zijn eigen interpretatie van HTML 5 implementeerd, in de hoop de standaard te worden. Het is nu al duidelijk dat dit een fragmentatie van de standaard opleverd. Terug naar de tijd van IE 6 dus.

   submit to reddit     

maak je eigen mobiele webiste online

Wist je dat naast het schrijven van blogs ook een tool aanbieden om eenvoudig mobiele websites online te maken?

Probeer het nu: ontwerpen je eigen mobiele website

Mobile 24/7 is een online platform van Content Power