10 Tips voor het versturen van nieuwsbrieven: deel 2

Dated zondag 15 januari 2012

Tags: email marketing, marketing

10 Tips voor het versturen van nieuwsbrieven: deel 2

Deze weblog is het tweede deel van een tweedelige special over nieuwsbrieven. Het eerste deel vind je hier: 10 tips voor het  versturen van een nieuwsbrief: deel 1.

Tip 6: E-mail nieuwsbrief onderscheidend maken

Veel van je nieuwsbriefabonnees ontvangen dagelijks meer e-mail berichten van "onbekende" dan dat ze bereid zijn te lezen. Het feit dat ze zich hebben aangemeld, betekent helaas niet dat ze smachtend zitten te wachten tot de volgende nieuwsbrief in de inbox landt. Daarnaast is de kans groot dat ze zich op meerdere nieuwsbrieven hebben geabbonneerd.

Wees dus onderscheidend met je nieuwsbrief. Let vooral op de titel van de nieuwsbrief. Deze moet aan de abonnee uitleggen waarom het interessant is de nieuwsbrief te lezen. "Onze oktober nieuwsbrief" is niet een onmiddelijke aandachtstrekker. "Nieuwsbrief: uw administratie kan 10% op de overhead besparen" geeft de nieuwsbriefabonnee al veel meer reden om de nieuwsbrief te openen. Er kan namelijk iets in staan wat voor hem nuttig is. Een tip: gebruik de titel van je meest pakkende artikel in de nieuwsbrief.

Tip 7: Houd je aan de regels bij het versturen van de nieuwsbrief

Het is al sinds 2004 niet meer toegestaan consumenten ongevraagd e-mail berichten te sturen (spam). Nieuwsbrieven vallen daar ook onder. Sinds 2009 is het ook niet meer toegestaan ongevraagd nieuwsbrieven te sturen naar zakelijke relaties. Doe je dit wel, dan riskeer je niet alleen juridische problemen. Steeds meer mensen zijn op de hoogte van deze regeling en ervaren het als onbeschoft als je toch ongevraagd een mailing stuurt. En dat is niet de eerste indruk die je wilt wekken met je nieuwsbrief.

In principe zijn er twee belangrijke regels waar je aan moet voldoen:

  1. Toestemming nodig: de ontvanger van de nieuwsbrief moet expliciet toestemming geven de nieuwsbrief te willen ontvangen. Dit kan zijn door zich op je website in te schrijven. Maar een zakenrelatie per e-mail om toestemming vragen mag natuurlijk ook.
  2. Eenvoudig uitschrijven: de abonnee van de nieuwsbrief moet zich eenvoudig kunnen uitschrijven. Dit betekent dat er een link moet zijn naar een geautomatiseerd proces of een uitleg van de uitschrijfprocedure.

Meer informatie over de wetgeving rond nieuwsbrieven vind je op spamklacht.nl (opta).

Tip 8: Zorg voor regelmaat in het versturen van de nieuwsbrieven

Zorg voor enige regelmaat bij het versturen van je nieuwsbrieven. Bijvoorbeeld eens per kwartaal. Zo blijf je continu onder de aandacht van je abonnees. Op het moment dat de abonnee de nieuwsbrief ontvangt, kan hij zich de vorige nieuwsbrief nog herinneren. Dit verhoogt de kans dat hij ook deze nieuwsbrief zal lezen.

Zit er te lang tussen twee nieuwsbrieven dan wek je de indruk niet serieus contact te willen houden. Je stuurt enkel een nieuwsbrief als je het rustig hebt en nieuwe opdrachten kan gebruiken. Terwijl klanten het juist op prijs stellen als je, ook in drukken tijden, de tijd neemt ze op de hoogte te brengen van de meest recente ontwikkelingen.

Tip 9: Houd bij het maken van de nieuwsbrief rekening met verschillende e-mail programma's

Niet iedereen gebruikt Outlook. En niet iedereen gebruikt de Outlook versie die jij gebruikt. Het feit dat de nieuwsbrief er bij jou goed uitziet, betekent niet dat hij er bij iedereen goed uitziet. Het loont dus om je te verdiepen in de techniek achter de nieuwsbrief. Installeer eventueel meerdere mailprogramma's om de nieuwsbrief in te bekijken.

Helaas heeft Microsoft met Outlook 2007 een radicale breuk gemaakt in de wijze waarop nieuwsbrieven worden getoond. Het resultaat is dat nieuwsbrieven die er in eerdere versies goed uitzagen er in deze versie (en later) niet of nauwelijks leesbaar is. Houd hier dus rekening mee!

Tip 10: Nieuwsbrief versturen is testen

Eindelijk: de nieuwsbrief is de deur uit! Nu kan je na al deze hectiek weer terug naar de gewone gang van zaken. Dit is bij de meeste bedrijven helaas de vaste routine. Hiermee sla je echter één van de meest belangrijke stappen over: meten. Hoe veel mensen hebben op een link geklikt in de nieuwsbrief? Hoe veel mensen hebben gereageerd per mail? Hoe veel mensen hebben zich uitgeschreven?

Ga dit na en houd dit bij. Kijk welke artikelen populair zijn en welke niet. Experimenteer met verschillende titels van de nieuwsbrief en kijk welke toon je moet gebruiken om de meeste reacties te krijgen. Experimenteer met verschillende tijdstippen van verzenden. Houd dit bij voor verschillende nieuwsbrieven en maak een vergelijking. Spreek je een klant? Vraag wat hij van de laatste nieuwsbrief vond!

De reden dat je een nieuwsbrief verstuurd is toch om het contact met je doelgroep te onderhouden. Als deze niet gelezen wordt, of de verkeerde indruk wekt, dan wil je dat toch weten?

   submit to reddit     

maak je eigen mobiele webiste online

Wist je dat naast het schrijven van blogs ook een tool aanbieden om eenvoudig mobiele websites online te maken?

Probeer het nu: ontwerpen je eigen mobiele website

Mobile 24/7 is een online platform van Content Power