De vier pijlers van een effectieve (bedrijfs)website

Dated zondag 15 januari 2012

Tags: marketing, website

De vier pijlers van een effectieve (bedrijfs)website

1. Een doelgerichte website

Online verkopen van producten, online boekingen, in contact komen met (potentiële) klanten of informatie geven ter ondersteuning van het acquisitieproces. Alhoewel elke website wordt gemaakt met een bepaald doel, is dit doel in slechts enkele gevallen een leidraad voor het opzetten van de website.

Hoe makkelijk is het om een product te bestellen? Hoe makkelijk kan ik een boeking maken als ik niet bekend ben met het jargon? Hoe makkelijk vind ik de contactgegevens? Vind ik de informatie die mij overtuigt van de kwaliteit van de producten en diensten?

Op deze vragen moet de website een positief antwoord geven. Bij een goede bedrijfswebsite is het voor de bezoeker eenvoudig en duidelijk hoe het doel te bereiken. Al het andere is eigenlijk bijzaak.

2. Klantgericht

Alle bovenstaande doelen vereisen een bepaalde communicatie met de klant. Communicatie is zowel uiten als luisteren. Dit betekent dat in alle teksten en functionaliteiten twee aspecten in evenwicht moeten houden: wat wil je presenteren als bedrijf en wat zoekt de bezoeker op de website.

Het presenteren van de bedrijfsinformatie is meestal geen probleem. Klantgericht zijn is echter veel moeilijker. Het weglaten van jargon of het goed uitleggen van processen die binnen je bedrijf vanzelfsprekend zijn geworden blijken moeilijk toe te passen in de praktijk. Ook besluiten welke informatie voor een bezoeker wel en niet relevant is, is vaak moeilijk te onderscheiden.

Om de website echt klantgericht te maken, heb je de hulp nodig van de klant. Als je al enige tijd een website kan dit anoniem door middel van statistieken. De beste strategie blijft echter om het direct te vragen aan de (toekomstige) bezoeker.

3. Eenvoudige en volledige navigatie

Klantgerichte informatie heeft alleen nut als de klant deze informatie ook kan vinden. Dit betekent dat het menu, de sitemap, de zoekfunctie, filters, tags en widgets allemaal moeten helpen om de klant binnen zo min mogelijk stappen de bezoeker daar moeten brengen waar hij wil zijn.

Probeer dus even je hoofd leeg te maken. Klik niet op de automatische piloot door de website heen te klikken. Wat als je de website voor het eerst zou zien: zou je dan nog steeds bij de benodigde informatie komen? Welke vragen zou je hebben na het lezen van bepaalde teksten? En kan hoe makkelijk is het om het antwoord te vinden op die vragen?

4. Een uitstraling die past

De uitstraling van een website wordt bepaald door de kleuren, het beeldmateriaal en de toon van de teksten. De uitstraling wekt een bepaalde verwachting bij de bezoeker. Welke verwachting wilt u wekken bij uw klanten? Professionaliteit? Kwaliteit? Toegankelijkheid? Probeer deze uitstraling consequent door te voeren door de gehele website. Voorkom dat je ongemerkt toch je eigen stempel door gaat drukken. Ook al is de klant niet aanwezig op het moment dat u de website samenstelt, je schrijft toch voor hem. En zo als overal: de klant is en blijft koning!

Brainstormen

Geïnspireerd en wil je aan de slag met je website? Probeer onze webdesigner om te kijken hoe je met vormen, kleuren en beeld de juiste uitstraling kan creëren.

   submit to reddit     

maak je eigen mobiele webiste online

Wist je dat naast het schrijven van blogs ook een tool aanbieden om eenvoudig mobiele websites online te maken?

Probeer het nu: ontwerpen je eigen mobiele website

Mobile 24/7 is een online platform van Content Power