Een webwinkel beginnen

Dated zondag 2 september 2012

Tags: marketing, website

Een webwinkel beginnen

Een webwinkel beginnen is voor iedereen binnen handbereik. Je kan het doen naast een bestaande baan, de kosten zijn relatief laag en daar mee voor velen de gok waard. De andere kant van het verhaal is dan ook dat de meeste webwinkels binnen korte tijd weer worden opgedoekt. De hoofdoorzaak: onrealistische verwachtingen. Neem de tips hieronder ter harte en behoor tot dat kleine percentage dat van zijn webwinkel wel een succes maakt!

Controleer je idee

Je wil waarschijnlijk een webwinkel beginnen omdat je iets beter, leuker, unieker of goedkoper aan kunt bieden. Maar is dat ook zo? Kijk eens rond op internet of het er toch al niet is. Zoek je meeste directe concurrenten op. Is jouw idee echt zo uniek?

Vertel het idee ook eens aan anderen. Vraag wat zij het beste onderdeel van je plan vinden. Zorg dat dit punt ook uiteindelijk duidelijk wordt overgebracht door middel van webwinkel. Dit is namelijk wat jou gaat onderscheiden van je concurrenten.

Een kwestie van een lange adem

Een webwinkel beginnen kost tijd. Bezoekers stromen niet binnen als de webwinkel live gaat. Het duurt even voor de webwinkel bekendheid heeft, zeker binnen Google. Ga er van uit dat het ongeveer een jaar duurt voor de webwinkel enigszins draait.

Raak dus niet gefrustreerd als je na een paar maanden nog steeds niet kostendekkend draait. Zorg dat je zonder problemen voor een jaar de kosten kan betalen. En gebruik die tijd om de webwinkel meer bekendheid te geven en verder te perfectioneren.

Wacht niet te lang voor je webwinkel live gaat

Vaak blijven mensen sleutelen aan de webwinkel tot deze helemaal perfect is. Realiseer je echter wel dat het jaar dat het duurt om de webwinkel draaiend te krijgen, begint vanaf het moment dat je er ruchtbaarheid aan geeft. Al die maanden voorbereiding tellen niet mee.

Daarnaast is het veel beter je webwinkel te perfectioneren op basis van feedback van bezoekers dan alleen op eigen inzicht. Zodra de webwinkel er goed uitziet, producten er in staan en bestellen mogelijk is: live gaan. En vraag dan feedback van vrienden en kennissen. Zo combineer je het perfectioneren van de webwinkel met het promoten er van.

Maak vaste tijd vrije in je weekritme voor je webwinkel

Een webwinkel draait niet uit zichzelf. Een minimum van 1 uur per dag zal je er toch in moeten stoppen. Plan vanaf de start dit uurtje dan ook echt elke dag in - er is altijd wat te doen of te verbeteren aan je webwinkel.

Alle succesverhalen die je hoort over webwinkels zijn van mensen die er hun ziel en zaligheid in hebben gestopt. Die gerust een paar nachten weinig sliepen om aan de webwinkel te werken. Die altijd nieuwe plannen hebben. Deze mensen zijn je concurrenten. Met "af en toe een beetje" win je het dus niet.

Zorg dat je van te voren weet wat de webwinkel gaat kosten

Een ondernemersplan is niet alleen handig om geld van de bank mee te krijgen. Het zorgt ook voor een leidraad in je eigen planning. De meeste mensen die een webwinkels beginnen haken af om dat het geheel toch meer is gaan kosten dan ze hadden verwacht. Dat ligt meestal niet aan de kosten, maar aan de verwachting. Het risico is dat je stopt voordat de webwinkel goed genoeg kan draaien om deze kosten terug te verdienen.

Maak dus een planning voor de volgende punten:

Doe onderzoek en vraag offertes aan. Schets voor je zelf een realistisch beeld van wat het gaat kosten. En tel daar 25% bij op, zodat je ruimte hebt voor tegenvallers. Kun je deze investering aan? Dan heeft je webwinkel een redelijke kans van succes.

Zorg dat je weet wat je met je webwinkel gaat verdienen

De andere kant van het verhaal is natuurlijk de inkomsten. Maak een planning van wanneer je een bepaalde hoeveelheid verkocht wilt hebben. Een simpele leidraad:

Maand 1 t/m 3

De eerste producten worden via via verkocht. Een mooi streven is om aan het einde van de drie maanden 20 tot 25% van je kosten terug te verdienen.

Door het bij vrienden en kennissen je webwinkel te promoten, krijg je hele directe feedback over wat er beter kan. Gebruik deze! Krijg je het niet via via verkocht? Vraag je zelf dan af of er niet iets moet wijzigen aan het product, de boodschap of de prijs.

Maand 4 t/m 6

De eerste online verkopen zouden nu moeten gaan plaatsvinden. Het zal niet storm gaan lopen, maar als er niets wordt verkocht is er zeker iets mis. Gemiddeld gezien zouden 2% van de bezoekers van je webwinkel over moeten gaan tot kopen. Controleer dus of er een stijgende lijn zit in het aantal bezoekers. Gaat het met het aantal bezoekers de goede kant op, kijk dan eens of je webwinkel wel gebruiksvriendelijk genoeg is.

Maand 7 t/m 12

Vanaf nu moet er een continue stijgende lijn in het aantal bezoekers zitten. Blijf hier continu mee bezig. Richt je onder andere op zoekmachine optimalisatie van je webwinkel. Controleer ook of je met de stijgende lijn uitkomt op break-even aan het einde van het jaar. Probeer hier enigszins op aan te sturen door te meten en aan te passen. Zie ook de weblog "Waarom worden mijn bezoekers geen klanten?".

Meer aandachtspunten?

Heb jij ervaring met het beginnen van een webwinkel? Zijn er bepaalde punten die je graag van een ander had gehoord voor je was begonnen? Voeg ze dan toe aan dit artikel door een reactie te plaatsen:

   submit to reddit     

maak je eigen mobiele webiste online

Wist je dat naast het schrijven van blogs ook een tool aanbieden om eenvoudig mobiele websites online te maken?

Probeer het nu: ontwerpen je eigen mobiele website

Mobile 24/7 is een online platform van Content Power