Twitteren rondom een evenement

Dated zondag 15 januari 2012

Tags: mobiele website, social media

Twitteren rondom een evenement

Met twitter kan je rondom een evenement een buzz creëren, waardoor je meer aandacht krijgt voor het evenement en daardoor meer effect. Hieronder 15 tips van wat je met twitter kan doen vooraf, tijdens en na het evemenent.

Vooraf

1. Kies een hashtag

Kies in een vroegtijdig stadium een hashtag voor het congres. Belangrijk hierbij is dat de hashtag niet te lang is, maar ook niet te algemeen. Als het gaat om een jaarlijks evenement, verwerk er dan ook het jaartal in. Dus als de naam van het congres “International Supply Management Congres” is, dan zou ik de hashtag #ISMC11. Vervolgens nog controleren op http://search.twitter.com of de hashtag niet al gebruikt wordt.

Houd deze hashtag goed in de gaten: volg mensen die hem gebruiken, meng je in discussies, retweet interessante tweets en beantwoord vragen over je evenement.

Als er veel wordt getwitterd, kan jouw hashtag zelfs een trending topic worden. Waardoor deze nog meer weer wordt bekeken. Hou dit dan ook in de gaten.

2. Twitteraccount

Om vanuit de organisatie te kunnen twitteren, kan je gebruik maken een bestaand twitteraccount. Dit kan prima werken als de organisatie in handen is van één organisatie met een twitteraccount die al veel volgers heeft. Als dit niet het geval is, kan je natuurlijk ook een account voor het event aanmaken. Je zal dan wel tijd moeten investeren om volgers te krijgen.

3. Start op tijd

Start met twitter weken, of zelfs maanden voordat het evenement plaats vindt om volgers te krijgen, een buzz te creëren en om in contact te komen met de deelnemers.

Zorg dat je twitteraccount en/of hashtag prominent op je website en al je digitale en papieren marketingmateriaal naar voren komt. Start met het volgen van deelnemers (zie punt 3) en verstuur tweets met informatie, bij voorkeur meer dan alleen de persberichten.

Start met het retweeten van je volgers of mensen die de hashtag gebruiken. Een retweet is eigenlijk een soort complement dat je geeft en helpt om meer betrokken deelnemers te krijgen.

4. Heet welkom

Maak een extra vakje aan in het inschrijvingsformulier van een evenement: Twitter-account. Optioneel natuurlijk, want niet iedereen twittert. Maar door deze mogelijkheid te bieden, kun je deelnemers gaan volgen, ze bedanken voor de inschrijving en welkom heten.
Er zijn zelfs al evenementen die de twitternaam tonen op de badge die deelnemers tijdens het congres dragen.

5. Contact met sprekers

Neem contact op met de sprekers en vraag ze om ook actief te zijn op twitter. Het mooiste is als sprekers via twitter contact zoeken met de bezoekers ter voorbereiding voor hun presentatie om deze goed te laten aansluiten op de bezoekers.
Je kan als organisatie natuurlijk de bezoekers ook uitdagen om sprekers aan te dragen voor het congres.

6. Herinnering

In de week van het evenement kun je meer twitteren en zo de spanning opbouwen naar het evenement. De dag voor het evenement kan je nog een laatste herinnering sturen. Dit kan algemeen, maar het is leuker als je dit persoonlijk doet aan de deelnemers.
Ook kan je twitteren over de logistieke zaken voor de deelnemers, zoals parkeren, wifi, inschrijvingen, tijden e.d.

7. Archief instellen

Als je achteraf alle tweets met de hashtag wil terug kunnen kijken is het handig om gebruik te maken van een archief. Tweets zijn namelijk na een tijd niet meer zichtbaar via de search.
Een goede gratis service is die van Twapper Keeper. Vooral de bijbehorende statistiekenpagina is achteraf erg nuttig. Als voorbeeld, kan je deze pagina bekijken. Je kan Twapper Keeper ook op je eigen server installeren.

Tijdens

8. Wifi

Als je wil dat er tijdens het evenement actief wordt getwitterd, is het een absolute must dat er een goede wifi-verbinding is.Vooral bij een internationaal evenement is het belangrijk. Tegenwoordig moet je wifi-netwerk uitgaan van 2 devices per persoon (smartfoon en tablet of laptop). Als je netwerk niet op orde is, zal je zien dat er vooral veel wordt getwitterd over de slechte verbinding en dat wil je natuurlijk niet.

9. Aankondiging van sessies

Een kwartier voordat een sessie begint, kan je deze via twitter aankondigen. Als je geen parallelsessies hebt, kan je dit op de dag zelf doen, maar makkelijker is om dit vantevoren in te plannen. Er zijn verschillende gratis tools waarmee je dit kan doen, bijvoorbeeld Twuffer.

10. Doe mee

Zorg dat je tijdens het events actief twittert. Vooral ook met foto’s en links naar slideshare, youtube e.d. die genoemd worden in de presentaties. Bij voorkeur zijn je tweets niet langer dan 120 karakters, zodat ze eenvoudig geretweet kunnen worden.

11. Toon de tweets

Tijdens het congres kan je op verschillende plekken op schermen tweets tonen, een twitterwall. Je kan dit doen in een powerpoint, maar je kan ook gebruik maken van Visible Tweet.

12. Organiseer een tweetup

Je kan tijdens het congres wat extra’s doen voor de twitteraars door een tweetup te organiseren. Dit is een soort borrel voor twitteraars, waar zij elkaar eenvoudig kunnen ontmoeten.

Achteraf

13. Blijf het volgen

Na het congres verschijnen er vaak allerlei berichten over het congres op blogs, maar ook op de fotowebsite flick en videowebsite Youtube. Tweet deze berichten, zodat alle volgers deze ook weer kunnen lezen. Door een Google Alert, kan je eenvoudig op de hoogte blijven van wat er online wordt geschreven.

14. Rapporteer

Er is natuurlijk veel getwitterd tijdens het congres en daar moet je natuurlijk gebruik van maken. Je kan met de archieftool, zie 6, kan je een overzicht krijgen van de tweets. Deze informatie kan je weer gebruiken richting management, maar tweets kunnen ook mooie testimonials zijn.

15. Leer

Je hebt nu een compleet overzicht van alles wat er op Twitter is geschreven over je evenement. Gebruik die informatie in je evaluatie. Het is gratis!

Bronnen:

http://jeffhurtblog.com/2010/06/11/35-tips-successfully-use-twitter-for-your-event/
http://www.twitip.com/twitter-trumps-online-conference-six-steps-for-using-twitter-for-your-conference-or-event/
http://www.bijgespijkerd.nl/bijgespijkerd/tien-twitter-tips-voor-evenementen-voor-tijdens-en-na
http://www.edwinmijnsbergen.nl/2010/06/hulpmiddelen-voor-het-visualiseren-van.html
http://socialtimes.com/10-apps-to-schedule-future-tweets-on-twitter_b8863

   submit to reddit     

maak je eigen mobiele webiste online

Wist je dat naast het schrijven van blogs ook een tool aanbieden om eenvoudig mobiele websites online te maken?

Probeer het nu: ontwerpen je eigen mobiele website

Mobile 24/7 is een online platform van Content Power