Dated zondag 15 januari 2012
3 jaar geleden beleefde de bedrijfsweblog zijn hoogtepunt. Menig ondernemer en bestuurder had zijn eigen weblog. Vele van deze weblogs staan inmiddels weg te kwijnen op een verlaten hoekje van het internet. Was het bloggen voor bedrijven alleen een hype, of waren deze blogs een voorbeeld van een goed idee met een slechte uitvoering?
Expertise verkoopt
In de medische wereld wordt je status al sinds jaar en dag afgelezen aan de artikelen die je hebt gepubliceerd. Deze trend zie je in steeds meer branches terug komen.
Als je als ondernemer onder de aandacht komt bij een potentiële klant is de kans groot dat deze je zal opzoeken op Google. Grote kans dat hij je bedrijfwebsite vind, en mogelijk een LinkedIn profiel. Stel je voor wat het verschil zou zijn als hij diverse artikelen van jouw hand vind, die jouw expertise op een bepaald gebied laten blijken.
Zowel het publiceren in een vakblad, als het schrijven van een weblog gaan uit van hetzelfde principe: de schrijver is de expert. Natuurlijk geeft het artikel in een vakblad je meer credits, het kost je echter ook evenredig meer moeite. En als je weblog goed begint te lopen is er natuurlijk altijd de kans dat een vakblad je benadert voor een artikel.
Word gevonden op jouw expertise
Als je net een project hebt afgerond, dan is dat een prima moment om een weblog te plaatsen. Wat heb je bereikt? Welke problemen heb je opgelost? Waarom spelen dit soort problemen in deze branche? Welke oplossingrichtingen zijn er?
Dit zijn vragen waar jouw potentiële klanten ook mee zitten. Dit zijn vragen waar jouw potentiële klanten antwoorden naar zoeken - onder andere in zoekmachines. Sluit jouw weblog aan op die vragen? Dan zullen de zoekmachines deze ook hoog in de resultaten tonen. Niet alleen wordt je dus gevonden door klanten die je nog nooit gesproken hebt: het eerste wat ze van je lezen, is dat jij dit soort problemen kan oplossen. Kun je je betere reclame voorstellen?
Weer onder de aandacht
De meeste ondernemers hebben een breed netwerk gevormd in LinkedIn. Daar doen ze echter weinig mee. Gelukkig bied LinkedIn de mogelijkheid om weblogs automatisch in je profiel te plaatsen. Dit betekent dat iedereen uit je netwerk weer op de hoogte is van waar jij mee bezig bent. Misschien is het voor hen ook relevant. Misschien willen ze je wel even feliciteren. Misschien zijn ze nieuwsgierig en hebben ze vragen.
Wat de reden ook is, grote kans dat iemand even reageert en dat betekent weer een contactmoment. Een kans om aan de relatie te werken. En niets is zo belangrijk voor een ondernemer als het onderhouden van zijn bestaande netwerk. Dus dan is het extra prettig als het zo ongedwongen kan.
Conclusie
Een bedrijfsweblog kan zeker waarde toevoegen aan je marketing activiteiten, mits je het goed doet:
- Schrijf alsof je voor een vakblad schrijft.
- Schrijf over vragen en problemen die jouw klanten bezighouden.
- Laat je expertise zien.
- Laat zien wat je bereikt hebt.
En het belangrijkste is: wees realistisch. Net als het bij koude acquisite maar 1 op de 50 keer raak is, is ook niet elk artikel goud. Geef het bloggen de tijd. Jij zal het moeten leren, je netwerk zal er aan moeten wennen en Google heeft tijd nodig om alles te indexeren. Maar nadat je een tijdje bezig bent, zul je zien dat het je meer oplevert dan koude acquiite. En het is nog leuker ook!