Gebruiksvriendelijkheid

Dated maandag 9 september 2013

Tags: gebruiksvriendelijkheid, ux, website

Gebruiksvriendelijkheid

Usability

Gebruiksvriendelijkheid, oftewel usability, bepaalt voor een groot deel het succes van een website. Internetgebruikers staan bekend om hun ongeduld - vinden ze niet binnen een paar seconden wat ze zoeken, dan kijken ze verder op een andere site. Jouw website moet dus eenvoudig, duidelijk en consequent zijn.

Alhoewel bovenstaande voor niemand als een verassing zal klinken, gaat het toch keer op keer mis. Bij het ontwerpen van een website wordt er meer aandacht besteed aan esthetiek, onderscheiden vermogen en een eigen identiteit, dan aan de usability.

Eerst de bezoeker, dan jij

Waar het meestal misgaat is het ontwerpproces. Gebruiksvriendelijkheid wordt gezien als een punt waar je op het laatste moment nog aandacht aan besteedt. Om een echt gebruiksvriendelijke website te maken zou het proces echter moeten beginnen met de gebruiksvriendelijkheid. Al is het maar om je de tijd van dubbel werk te besparen. Na 3 dagen werken aan dat hippe menu wil je niet te horen krijgen dat niemand snapt hoe het werkt.

Gebruiksvriendelijk proces

Gebruiksvriendelijkheid is niet alleen hoe het menu er uit ziet of waar de knoppen zitten. Het is ook de manier waarop een klant door de website navigeert. Kan hij eenvoudig de informatie vinden die hij zoekt? Is er een zoekfunctionaliteit of een sitemap? Hoe veel moeite moet een bezoeker doen om contactinformatie te vinden? Hoe ingewikkeld is de bestelprocedure?

Je kunt je voorstellen dat het geen haalbare zaak is om deze punten goed in je website te verwerken nadat het ontwerp al af is. Als je echter begint met een kaal ontwerp waar deze punten in zijn verwerkt, is het daarna eenvoudig dit allemaal in een gepast ontwerp te gieten.

Gebruiksvriendelijkheid meten

Wat wel gemakkelijk is voor de bezoekers en wat niet, is soms lastig in te schatten. Het is dus vaak een kwestie van proberen. Om te zien welke van de opties die je probeert het meeste effect heeft, kun je het beste Google Analytics gebruiken. In Google Analytics kun je zogeheten Goals aanmaken. Hierbij geef je aan welke pagina's je verwacht dat de bezoeker gaat doorlopen, bijvoorbeeld de pagina's van een bestelformulier. Google Analytics brengt vervolgens in kaart hoeveel bezoekers doorgaan naar elke stap, en hoeveel er afhaken. Dit geeft je de mogelijkheid om de pijnpunten uit het ontwerp en uit het proces te halen.

   submit to reddit     

maak je eigen mobiele webiste online

Wist je dat naast het schrijven van blogs ook een tool aanbieden om eenvoudig mobiele websites online te maken?

Probeer het nu: ontwerpen je eigen mobiele website

Mobile 24/7 is een online platform van Content Power