Waarom worden mijn bezoekers geen klanten?

Dated maandag 4 juni 2012

Tags: marketing, seo

Waarom worden mijn bezoekers geen klanten?

Je hebt je website opgezet om een bepaald resultaat te behalen. Dit kan het verkopen van producten zijn, werven van leden of gewoon in contact komen met je doelgroep. In elk geval is er altijd minimaal één belangrijke pagina die je wilt dat je bezoekers gebruiken: betaalpagina in je webshop, aanmelden voor nieuwsbrief of het contactformulier.

Om te kijken wat het rendement van je website is, kan je eenvoudig het aantal online bestellingen vergelijken met het totaal aantal bezoekers. Voldoet dit aan je verwachtingen? Zo niet wordt het tijd om eens te gaan kijken waar dit aan ligt.

Gebruiksvriendelijkheid

De eerste vraag is natuurlijk: hoeveel bezoekers komen er op de pagina waarop de bezoeker een klant wordt (betalen, contact). Komen hier veel bezoekers, maar gebruikt niemand hier de mogelijkheden? Dan wordt het eens tijd om deze pagina gebruiksvriendelijker te maken! Vaak betekent dit in ieder geval eenvoudiger.

Ook kunnen formulieren vaak veel korter. Je wilt natuurlijk zo veel mogelijk weten van de bezoeker. Maar als dit de bezoeker er van weerhoudt om het formulier in te vullen, word je er nog niets wijzer. Ook de uitstraling is een belangrijk punt op deze pagina's: de bezoeker wil zeker weten dat er verantwoordelijk wordt omgegaan met zijn gegevens.

Komen er echter te weinig bezoekers op deze pagina, dan moet er eerst naar dit probleem worden gekeken:

De belangrijkste pagina's

In de volgende stappen wordt er vanuit gegaan dat de website is gekoppeld aan Google Analytics. Een instructie hiervoor kan je vinden in het artikel Je website aanmelden bij Google Analytics.

Eerst gaan we op zoek naar de best bezochte pagina's. In Google Analytics klikken we op de category Content en daarna op Top Content:

Het conversiepad

Het conversiepad is de volgorde van pagina's die de bezoeker moet doorlopen om bij de betaalpagina te komen. Omdat op deze pagina de bezoeker wordt geconverteerd naar een klant, wordt dit het conversiepad genoemd.

Open nu op je website eens de meest bezochte pagina's die je hebt gevonden in de vorige stap. Controleer daar nu eens de volgende punten:

Ben je bezig met het opzetten van een nieuwe site? Neem bovenstaande vragen dan mee vanaf het eerste ontwerp! Gebruiksvriendelijkheid is eenvoudiger vanaf de start in te bouwen, dan achteraf.

Het conversiepad perfectioneren

Met behulp van bovenstaande punten zijn er vaak al een hoop punten die verbeterd kunnen worden. Zeker als je samen met verschillende anderen je website doorloopt. Wat jij makkelijk of duidelijk vindt, hoeft namelijk niet zo te zijn voor een ander.

Er is echter een grens tot waar je je website zelf kan verbeteren. Er komt een moment dat je moet gaan meten wat de gevolgen van je aanpassingen zijn. En hier op sturen. Gelukkig biedt Google Analytics hier gratis hulpmiddelen voor.

   submit to reddit     

maak je eigen mobiele webiste online

Wist je dat naast het schrijven van blogs ook een tool aanbieden om eenvoudig mobiele websites online te maken?

Probeer het nu: ontwerpen je eigen mobiele website

Mobile 24/7 is een online platform van Content Power