Mobiele websites worden anders gebruikt

Dated maandag 30 september 2013

Tags: gebruiksvriendelijkheid, mobiele website, ux, webapp

Mobiele websites worden anders gebruikt

Met het groeinde aantal smartphones in Nederland neemt ook het aantal mobiele websites op het internet toe. Een mobiele website is een website die specifiek ontworpen is voor smarphones. De meeste bedrijven hebben zowel een website voor laptop en pc gebruikers en een aparte, mobiele versie voor smartphones.

Een mobiele website is anders ...

Bij het maken van de mobiele websites is techniek een belangrijk aandachtspunt. Zo kunnen sommige technieken, zoals Flash, niet worden toegepast. Ook moet de techniek snel zijn, omdat telefoons veelal over tragere verbindingen werken dan laptops of pc's.

Ook voor het ontwerp zijn belangrijke aandachtspunten. Zo moet de website goed leesbaar zijn op het kleine scherm en te bedienen zijn met je vingers i.p.v. met de muis.

... maar een mobiele website wordt ook anders gebruikt

Waar echter minder aandacht voor is, is de inhoud van de mobiele website. Meestal wordt de inhoud en het menu van de desktop website ook getoond in de mobiele versie. Hier wordt de mobiele versie echter al snel onbruikbaar door.

Als we een website openen op onze laptop zitten we meestal achter een bureau en hebben we de tijd om rustig de website door te nemen. We hebben een toetsenbord en muis om door de gehele website heen te navigeren. Het lezen van lange teksten of het invullen van complexe formulieren is dan ook geen probleem.

Als we de website op onze telefoon bekijken hebben we echter andere doelstelling. We pakken even een momentje tussendoor of benaderen de website terwijl we ergens naar onderweg zijn. We willen snel informatie en handelingen zo eenvoudig mogelijk voltooien. De gehele bedrijfsgeschiedenis is niet zo interresant, maar adres- en contactgegevens des te meer. Als we ons ergens voor aanmelden vullen we liever niet meer dan ons email adres en naam in. Het uit moeten printen van algemene voorwaarden of een routebeschrijving is al helemaal niet mogelijk.

Anders is ook meer (locatie en contactenlijst)

Daarnaast biedt mobiel ook weer mogelijkheden die een desktop website niet kan bieden. Zo kan bij de routebeschrijving direct gebruik worden gemaakt van de locatie van de bezoeker. Zo kan een bezoeker direct naar de juiste locatie worden geleid.

Met een speciale link kan contactinformatie van de website ook direct worden opgenemen in de contactenlijst van de bezoeker.

Er bestaat dus wel degelijk iets als mobiele content

Naast techniek en design loont het dus ook om te kijken naar mobiele content:

 

   submit to reddit     

maak je eigen mobiele webiste online

Wist je dat naast het schrijven van blogs ook een tool aanbieden om eenvoudig mobiele websites online te maken?

Probeer het nu: ontwerpen je eigen mobiele website

Mobile 24/7 is een online platform van Content Power